En tankbil, som var inblandad i olyckan, åkte ned i diket. Foto: Niklas Hagman

Kyrkan öppnar för de sörjande

Uppdaterad
Publicerad

Flera omkom i samband med gårdagens trafikolycka där en personbil kolliderade med en tankbil. Kyrkans representanter erbjuder stöd till alla och håller extra öppet.

Gårdagens olycka skedde i Heby kommun men de drabbade var hemmahörande i Sala kommun, som nu träder in för att stödja de drabbade familjerna. Flera av de avlidna var inte svenska medborgare vilket stödet har anpassats efter.

– Eftersom det rör sig om invandrarfamiljer så är det inte säkert att man har koll på hur det fungerar i landet. Vi vill befria dem från den delen av ångesten genom att bland annat informera dem om hur saker och ting fungerar, säger Per Ström, Socialchef i Sala kommun.

Vill flytta sorgen till kyrkan

Sala-Norrby-Möklinta Pastorat har erbjudit samtalsstöd runt om i kommunen under dagen, bland annat på flera skolor. Till kvällen kommer de att hålla extra öppet och låta besökare tända ljus. Med ljussättningen i kyrkan öppnar Kenth Johansson upp för att att de kan avlasta skolan i sorgearbetet. 

– Det är alltid en stor tragedi när unga människor rycks bort från oss. Nu kan vi möjligen flytta sorgen från skolan till kyrkan och på så sätt få en normalare skolgång, säger Kenth Johansson.

”Vi är där som medmänniskor”

Även om flera av de drabbade, samt deras familjer, kommer från områden med andra trosuppfattningar så har ingen uttryckt ett behov av att möta en annan religionsföreträdare, berättar Kenth Johansson. 

– Men får vi frågan så har vi ett brett kontaktnät inom flera olika trosuppfattningar. Vi jobbar brett och är där som medmänniskor för de som behöver stöd och prata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer