Buss och tankbil i seriekrock – tre döda

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har avlidit efter en trafikolycka med flera fordon inblandade i Heby utanför Uppsala. Ytterligare en person är allvarligt skadad. Vid olyckan frontalkrockade en personbil med en tankbil.
– Har varit problematiskt att underrätta anhöriga, säger Susanne Sjögren, RLC-befäl, polisregion Mitt.

Flera fordon kolliderade på väg 72 i Heby väster om Uppsala på måndagseftermiddagen. En personbil, en linjebuss från UL och en tankbil var inblandade i kollisionen.

– Det är en riktigt allvarlig olycka, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

”Är utländska medborgare”

Polisen uppger att fyra personer som satt i personbilen fördes till sjukhus med ambulans. Tre av dem har avlidit till följd av sina skador, men bara två har i nuläget kunnat identifieras.

De båda är män i 25-årsåldern, hemmahörande i Sala men har inte svenskt medborgarskap.

– De har dödförklarats på sjukhus, men som jag har förstått det så dog de på plats (där olyckan inträffade). Anhöriga är underrättade, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisens region mitt.

Det tredje dödsoffret är ännu inte identifierat.

– Det här är utländska medborgare, utifrån det har det varit lite problematiskt med att identifiera alla inblandade och komma i kontakt med anhöriga, säger Linda Wideberg.

Foto: SVT

Den fjärde personen som färdades i bilen, en man i 30-årsåldern, vårdades sent på måndagskvällen fortfarande på sjukhus. Polisen hoppas att man inom kort kommer att kunna prata med honom för att få klarhet kring samtliga inblandades identiteter och få kontakt med dess anhöriga.

Kom över i mötande körfält

Räddningstjänsten och fyra ambulanser arbetade i över en timme med räddningsinsatsen. De inblandade fordonen blockerade vägen och fram till 19-tiden var väg 72 avstängd i båda riktningarna.

Orsaken till olyckan är inte fastställd. Polisen säger till SVT Nyheter sent på måndagskvällen att bilden av vad som inträffat klarnat något.

– Personbilen gör en omköring av en buss, och i samband med omkörningen kommer en tankbil i motsatt körfält. Så det blir ju en frontalkrock där, säger Linda Wideberg, och tillägger:

– Sedan puttar tankbilen på något sätt tillbaka personbilen mot bussen, vilket gör att även bussen blir inblandad i själva olyckan.

Bussen och en av personbilarna kommer att tas i beslag. Larmet kom klockan 16:09 på måndagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer