Arkivbild. Foto: Mikael Berglund

Ingen ambulanshelikopter att tillgå

Publicerad

Under sen eftermiddag inträffade det en allvarlig trafikolycka väster om Heby på riksväg 72 i Uppsala län. Vid olyckstillfället och vid utlarmningen fanns ingen ambulanshelikopter ledig.

Larmet inkom vid 16-tiden. Flera ambulanser larmades till platsen då det fanns information om att det skulle röra som om minst två personbilar, en buss och en tankbil som kolliderat på väg 72 väster om Heby.

Vid larmtillfället fanns dock ingen ambulanshelikopter ledig.

– De förklaringarna jag fått är att det delvis berott på vädret under dagen, men också då helikopterläkaren var uppbunden av en annan transport under eftermiddagen, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Finns det inga andra resurser att ta in då?

– Den information jag har fått är att man försökte men inte lyckades.

Olyckan inträffade en bit ut från Uppsala, men också Västerås – de stora städerna i närheten. Hur ser då du på det?

– Det är inte bra såklart.

Enligt räddningtjänsten ska flera personer vara allvarligt skadade i olyckan. Vid 17:30-tiden meddelade polisen att fyra personer hade förts till sjukhus med ambulans.

Uppdatering:

Under sen måndagskväll bekräftade polisen att tre av de skadade omkommit i olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer