Abbe Ehlén har varit med på lägret de senaste fem åren, men nu menar kommunen att han inte har rätt till det. Foto: Privat/SVT

Abbe, 14, vann i rätten – kommunen överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 14-åriga Abbe Ehlén från Enköping lider av flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så har han inte rätt att åka på läger för funktionshindrade, anser Enköpings kommun. Förvaltningsrätten gav Abbe rätt att åka. Men nu överklagar kommunen även det beslutet.

Den 9 juni 2017 beslutade vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun att avslå 14-åringens ansökan om att få åka på läger. Nämnden motiverade sitt beslut med att han inte bedömdes tillhöra personkretsen 1:3 enligt LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Sedan 2011 har Abbe fått åka på lägret eftersom han tillhört personkretsen 1:3 som omfattas av LSS. Något som i år plötsligt ändrades.

Anses inte tillhöra

– Efter fem år så tillhör han inte längre personkretsen? Jag förstår inte vad de håller på med? säger Abbes mamma Marianne Ehlén.

Hon berättar att det var efter ett möte mellan Abbe och en av handläggarna på kommunen som det nya beslutet togs.

– Hon frågade honom om det skulle blir kul att åka på läger? Då svarade Abbe att det skulle bli kul och att få komma hemifrån. Sen var det som att hon hade hakat upp sig på det där. Hon sa att: Han kan ju prata för sig och har inga bekymmer med sitt liv. Hon hade bara friskförklarat honom? Så då avslår de hans ansökan, säger Marianne Ehlén.

Mamma Marianne Ehlén är besviken på kommunens agerande. Foto: Privat

”Lägret är viktigt för honom”

Familjen överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gav familjen rätt. Abbe har en funktionsnedsättning som gör att han får betydande svårigheter i  hans vardag och att att vård- och omsorgsnämnden i Enköping, inte hade rätt att avslå ansökan.

– Han har bekymmer med sitt liv, det här lägret är viktigt för honom och hans framtida leverne. Det här är ett läger där personalen jobbar med barnen så de utvecklar sig själva och blir starka i sin funktionsnedsättning, säger Marianne Ehlén.

Överklagar domen

Efter förvaltningsrättens beslut så ringde hon till vård- och omsorgsnämnden för att stämma av hur de skulle gå vidare. Då det fanns en plats kvar till lägret.

– Då sa de att jag skulle stressa av för han kommer ändå inte få åka iväg och att de tänkte överklaga beslutet till kammarrätten. Jag har aldrig känt mig så kränkt. Det här är maktmissbruk. Jag är synnerligen besviken på Enköpings kommun, säger hon.

Nämnden skriver i deras överklagande till kammarrätten att man inte ifrågasätter att pojken har stora funktionsvariationer, men att de som ligger till grund till beslutet inte tyder på tillräckligt stora svårigheter.

– De får gärna överklaga, jag känner mig så himla fast besluten att driva det här vidare. Inte bara för Abbes skull utan för andra familjer, säger Marianne Ehlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.