Det 14 juni beslutade kommunstyrelsen i Uppsala att kommunala trygghetsvakter ska finnas i centrala Uppsala under kvällar och helger. Foto: SVT/ Emilie Olsson

Kommunala trygghetsvakter fortsätter – på prov

Publicerad

Uppsala kommun har beslutat om att förlänga projektet med de kommunala trygghetsvakterna fram till maj 2018. Projektet initierades under sommaren 2017 och hittills hade de fyra ordningsvakterna, som arbetat på uppdrag av kommunen, gjort omkring ett 20-tal ingripanden per skift – enligt kommunen.

Kommunen uppger att insatserna har varit allt ifrån tillrättavisning om cykling på gågatan och störande beteende till att samarbeta med polisen vid allvarligare ingripanden.

En utvärdering av den första provperioden ska lämnas till kommunstyrelsen senast i januari 2018.

Skiften och ingripanderätten

Trygghetsvakterna patrullerar två och två under eftermiddagar och kvällar, 15.00–22.00, vilket är den tid då behovet bedöms vara som störst.

Ordningsvakterna har tillstånd att ingripa inom det så kallade LOV 3-område (enligt lagen om ordningsvakter 3§).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.