Det 14 juni beslutade kommunstyrelsen i Uppsala att kommunala trygghetsvakter ska finnas i centrala Uppsala under kvällar och helger. Foto: SVT/ Emilie Olsson

Första arbetsdagen för Uppsalas trygghetsvakter

Publicerad

Under fredagen börjar de första kommunalt anlitade trygghetsvakterna sitt arbete med att öka tryggheten i centrala Uppsala under kvällar och helger.

Det var den 14 juni som kommunstyrelsen i Uppsala beslutade att kommunala trygghetsvakter ska finnas i centrala Uppsala under kvällar och helger.

– Vi kommer att öka tryggheten för invånarna. Vi jobbar under polismyndigheten som kommer att tala om vilka regler och lagar som gäller – jag tror att det här kommer att bli bra. Vi kommer att synas mer på stan, säger Mikael Larsson, arbetsledare.

Ökad säkerhet och trygghet

Ordningsvakterna kommer att arbeta på test under ett års tid, därefter kommer man att utvärdera arbetet.

– Jag tror att det här kommer att bli bra och att ge resultat. Det kommer nog att uppskattas av turister och de som bor här. Ordningsvakterna kommer att ingjuta trygghet och säkerhet i Uppsala, säger Erik Pelling (S) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.