Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och miljöminister Romina Pourmohktari (L) meddelar att det statliga anslaget för myggbekämpning fördubblas. Foto: Kristian Östlund/SVT

Beskedet efter kritiken: Dubblar anslagen för myggbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Myggbekämpningen har påbörjats i Dalälven och 5 653 hektar har besprutats. Men bekämpningsmedlet håller på att ta slut och regeringen har fått skarp kritik från flera håll för att det statliga bidraget varit alldeles för lågt.

Nu fördubblar man det.

– Vi har gjort ett ryck för att stävja myggplågan, säger Romina Pourmokthari (L).

Förra veckan genomfördes en av de viktigaste insatserna mot myggorna i området runt nedre Dalälven. Totalt besprutades 5 653 hektar mark med bekämpningsmedlet VectoBac.

Det verkade dock bli årets enda insats.

Myggplågan vid nedre Dalälven

– Innan bekämpningen började hade vi ett lager som är beräknat att räcka till 6 000-7 000 hektar ungefär, samt pengar för att flyga ut detta, men sedan är pengarna slut, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare.

”Kommer bli odrägligt med mygg”

Anledningen till att lagret är slut är enligt Martina Schäfer för att man förra året tvingades göra tre bekämpningar på grund av översvämningar, vilket gjorde att myggen förökade sig på nytt.

Den rädslan finns kvar.

– Blir det en översvämning till och en kläckning så kommer det bli odrägligt med mygg i det här området, säger Martina Schäfer.

Svaret på oron: 5 miljoner kronor

Samtidigt menar vissa myggbekämpare att de statliga anslagen, som tidigare i år bestämdes till 5,4 miljoner, är alldeles för snålt och att man skulle behöva ha tre gånger så mycket.

Missnöjet riktades främst mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L).

Men nu meddelar hon att regeringen under torsdagen beslutade att fördubbla anslagen.

– Vi har hört att det finns en oro och skjuter till ytterligare 5 miljoner kronor, säger hon.

Miljöministern inbjuden

Romina Pourmokhtari har blivit inbjuden av flera boenden att besöka området men avböjt. Enligt egen utsago tål hon inte mygg och har ett flertal gånger fått uppsöka sjukvården av myggbett.

Per Sverkersson som bor i området säger att hans inbjudan av miljöministern står kvar.

– Dörren står öppen här så hon får komma och titta på myggsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet