Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt omöjligt att gå i skogen” . Hör Per Sverkersson (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Heby kommun beskriva myggplågan i området kring nedre Dalälven i Norduppland. Foto: Kristian Östlund/SVT

Boende i Tärnsjö om oron för mygginvasionen i sommar: ”En stor risk”

Uppdaterad
Publicerad

Mygglarver i vattenpölar i skogen utanför Tärnsjö oroar folk i området. Snart kommer invasionen av den aggressiva stickmyggan.

– Jag brukar ju tycka om att gå runt i skogen och titta på olika saker men det är helt omöjligt under den här perioden, säger Per Sverkersson som bor i Gäddsjö.

Stickmyggen är särskilt aggressiva och när det rör sig om svärmar så är det inte alls roligt, menar Per Sverkersson (S), som sitter so förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Heby kommun. Det har redan bildats flera små vattenpölar i skogen, vilket oroar Per Sverkersson som menar att det är ett tecken på att det kan bli riktigt mycket mygg i sommar.

– Om man har växt upp här så vet man att det är en stor risk när man ser vattenpölar den här tiden på året, säger Per Sverkersson.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De landar och biter med en gång” – bekämpningsledaren Martina Schäfer om den aggressiva stickmyggan som snart kläcks vid nedre Dalälven och som kan sprida sig mellan 10-20 kilometer från området. Foto: Kristian Östlund/SVT

Mygg överallt

När mygginvasionen är som värst så går det inte att vara ute. Även djuren kan ha obehag av myggen och de som har boskapsdjur kan få svårt med det vardagliga arbetet.

Skogsmyggen kan vara irriterande nog men det går inte att jämföra med stickmyggen som är fullkomligt hänsynslösa menar Per Sverkersson.

– Det är en stresskänsla när man går ut. Man känner att det är mygg överallt, det surrar och det hugger, säger Per Sverkersson.

I klippet: ”Det surrar och det hugger” – hör om tortyren från myggen i Pers skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet