Therez Almerfors (M) vill att en grundlig utredning görs av kommunikationsstabens roll i Uppsala kommun. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Kommunalråd kräver utredning av kommunikationsstaben

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Uppsala kommuns kommunikationsstab hamnar nu i den politiska hetluften. Moderaternas kommunalråd kräver åtgärder efter att SVT:s intervju med en rektor avbröts av en kommunikatör.

Det är Fredrik Ahlstedt (M) och Therez Almerfors (M) som i en skrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunikationsstaben ska ses över för att ”öka öppenhet och transparens samt säkerställa meddelarfriheten”. De vill också att staben ska ta in färre konsulter och att nya riktlinjer tas fram för press och mediehantering.

Stoppade pågående intervju om vab

Det var i förra veckan som SVT Uppsala besökte en förskola och ville prata om vab. En intervju med rektorn avbröts då en kommunikatör ringde upp SVT, samtidigt som rektorns chef också blev fick ett telefonsamtal i samma ärende.

Hör hur rektorn blir stoppad mitt i intervjun:

Vill pausa pressmeddelanden

Under tiden som utredningen pågår vill Ahlstedt och Almerfors att alla pressmeddelanden med politiker som avsändare pausas och att inga fler konsulter tas in för att jobba för kommunikationsstaben.

Förslaget presenteras på kommunstyrelsens arbetsutskott, ett möte som pågår under tisdagseftermiddagen.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd, tycker att Moderaternas förslag på det stora hela är bra.

– Jag tycker vi behöver göra en översyn och gå till botten med vad som hänt, för det här är heller inget nytt problem – vi har haft liknande händelser tidigare. Sedan måste vi komma överens om hur översynen ska gå till, där håller jag inte med Moderaterna i alla detaljer, säger Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.