Foto: SVT

Kommunalrådet: Det kommer få konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet säger ja till regeringens lagförslag om att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Det centerpartistiske kommunalrådet i Uppsala, Stefan Hanna, ställer sig frågande till hur förslaget ska implementeras.

– Det kommer få konsekvenser, säger han.

Centerpartiets besked kom under en presskonferens i riksdagen under tisdagen.

– Centerns linje under många år har varit att de unga som var minderåriga när de kom och som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det, sade partiledaren Annie Lööf och fortsatte:

– Vi gör det för att de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget. De unga asylsökande som hamnat i kläm genom hastigt förhastade tillfälliga lagstiftningar, långa handläggningstider ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt regelverk.

”Konsekvenser”

Uppsala centerpartistiske kommunalråd Stefan Hanna menar dock att beskedet kan få konsekvenser.

– Det är upp till riksdagen och staten som beslutar om det här att nu se till så det fungerar, säger han.

Bara i år bedöms de extra kostnaderna kunna uppgå till över 400 miljoner kronor om man räknar in statens och kommunernas kostnader, samt kostnader för studiestöd – om förslaget vinner gehör i riksdagen. Under 2019 bedöms de kostnaderna kunna bli över 1,6 miljarder kronor.

– Jag ser till det bästa för den kommunala politiken, säger Stefan Hanna (C).

Ensamkommande

I och med lagförslaget hoppas regeringen att omkring 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

Stefan Hanna (C) menar att tydliga krav måste ställas på de som nu kan komma att innefattas.

– De måste bli självförsörjande, lära sig svenska språket. Annars riskerar försörjningsstödet i kommunen att öka. Kriterierna för försörjningsstöd kanske bör ses över.

Stödjer du din partiledare och den nationella linjen i denna fråga?

– Trycket på kommunerna kommer öka. Fler kommer komma. Rikspolitiken måste nu ta ett fullt ekonomiskt ansvar. Mitt fokus är Uppsala och det bästa för Uppsala.

Remissinstanser har kritiserat

Tidigare har flera bland annat Lagrådet varit starkt kritiska till förslaget. Reglerna uppgavs vara ”mycket svåra att överblicka”, samt att konsekvenserna inte var utredda tillräckligt.

– Delvis det, sen också andra remissinstanser. Min mening är nu att ansvaret ligger på staten att stötta de här människorna.

Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli och kräver en majoritet i riksdagen, vilket det nu ser ut att få genom Centerpartiets ställningstagande under tisdagen. De andra oppositionspartierna har redan sagt att de tänker rösta nej. Vänsterpartiet stöder sedan tidigare förslaget.

Regeringens lagförslag

En ensamkommande som fått ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda:

  • Den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.
  • Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.
  • Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha tagits tidigast den 20 juli 2016.
  • Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år
  • Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.
  • Även en annan motsvarande utbildning på heltid eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux på heltid omfattas.
  • Utlänningen ska också klara en vandels- och säkerhetsprövning
  • En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

I det utkast till lagrådsremiss som justitiedepartementet nu skickar ut på remiss uppskattas 9 000 ensamkommande kunna komma att omfattas av lagförslaget.

Bara i år bedöms de extra kostnaderna kunna uppgå till över 400 miljoner kronor om man räknar in statens och kommunernas kostnader, samt kostnader för studiestöd.

Under 2019 bedöms de kostnaderna kunna bli över 1,6 miljarder kronor.

”Mot bakgrund av svårigheten att bedöma de ekonomiska effekterna av förslaget kan regeringen behöva återkomma till riksdagen om behov av ytterligare anslagsökningar”, står det i förslaget.

Källor: Justitiedepartementet och TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.