Uppsala kommun tar bort möjligheten för fritidshem för barn som har arbetslösa eller föräldralediga föräldrar och räknar med att spara 12 miljoner kronor per år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kommunen drar in fritids för barn till arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Från och med augusti får barn till arbetslösa och föräldralediga inte längre gå på fritids i Uppsala kommun. Utbildningsnämnden behöver spara pengar – och genom att dra in rätten till fritidshem för dessa barn sparar kommunen 12 miljoner kronor per år.

Linda Eskilsson (MP). Foto: SVT

De nya reglerna som införs är en del av utbildningsnämndens åtgärder för att få ekonomin i balans.

– Vi var tvungna att göra prioriteringar och då har vi prioriterat att istället lägga de här pengarna direkt till skolorna så att man kan satsa på lärare och annan personal, säger Linda Eskilsson (MP), som är förste vice ordförande i utbildningsnämnden.

LÄS MER: Agnes, 5, får inte gå på fritids

Inte skyldiga att erbjuda fritids

Enligt Skollagen är kommunerna inte skyldiga att erbjuda fritids för barn till arbetslösa och föräldralediga. En rundringning som SVT Nyheter Uppsala har gjort visar att reglerna skiljer sig åt runt om i länet och Uppsala har varit en av få som låtit barn till arbetslösa och föräldralediga rätt till en fritidsplats.

En plats på fritids innebär inte bara lek med kompisar, undervisningen på fritidshemmen ingår även i läroplanen. Dessutom innebär tiden på fritids en avlastning för arbetssökande föräldrar samt föräldrar som är hemma med småsyskon.

Oppositionen röstade emot

Flera oppositionspolitiker röstade emot beslutet. Men Linda Eskilsson tycker inte att de nya reglerna är exkluderande, varken för föräldrar eller barnen.

– Skoldagen är ändå den största delen av dagen. Fritids är en ganska liten del. Så man har sina kompisar till stora delen i alla fall.

Barn som redan är inskrivna på fritids behåller sin plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.