Kommunen får riva bäverdämme Foto: SVT

Kommunen får riva bäverdämme vid badhusbygget

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen säger ja till att riva bäverdämmet, som har orsakat översvämning vid simhallsbygget på Korsängen. Då måste även bävrarna bort.

– Det här har kostat omkring 130 000 kronor, säger Jörgen Wihlner, park- och gatuschef i Enköping.

När planen för den nya simhallen gjordes togs inte bävrarna i Skvalbäcken i beakting, vilket Enköpings-Posten har rapporterat. Dess dämme, en slags avgränsning med pinnar och sly, har lett till att vattnet står så högt att det har orsakat översvämning vid bygget.

Kommunen får nu tillstånd att riva dämmet, men inte att lägga ut fällor. Dock råder redan allmän jakt på bävrar och de måste skjutas om dämmet avlägsnas, annars riskerar de att lida.

– Vi beviljar det här bara i undantag, när det är nödvändigt att förhindra allvarlig skada på mänsklig verksamhet, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen.

I klippet ovan kan du se bävrarnas bygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.