En politiker i en nämnd i Uppsala delade sexuella bilder under ett möte. Hen ångrar sig och har bett om ursäkt. Foto: SVT

Kommunen ser över möjligheter att stötta hemlösa ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Flera ensamkommande gymnasieungdomar blir hemlösa i väntan på besked om uppehållstillstånd för studier.

Enligt SKL ligger ansvaret på staten, men samtidigt ser Uppsala kommun nu över möjligheterna att hantera den situation som uppstått.

– Som kommun vill vi ju ta ansvar för dem, säger Johan Eikman på socialförvaltningen.

Enligt Johan Eikman, enhetschef på Socialförvaltningen i Uppsala, uppskattar man att mellan 20 och 40 ensamkommande som går på gymnasiet har behov av boende.

– Vi har tidigt upptäckt att det här är ett problem och att det finns ett hål i lagstiftningen. Vi undersöker hur vi från kommunens sida kan hantera det här på bästa sätt nu.

Uppsala
Johan Eikman. Foto: Privat

Hur skulle stöd från er kunna se ut?

– Det är det som är lite oklart. Det finns otydlig lagstiftning här som vi inte kan gå in med gynnande biståndsbeslut med. Vi tittar på andra möjligheter som vi undersöker, men inget beslut är fattat just nu, säger Johan Eikman.

Hur många gymnasieelever som står utan boende i resten av länet har han inga siffror på, men säger att det framförallt är i storstadsregioner som Uppsala och Stockholm som det blivit ett problem.

Har ni som kommun ett ansvar?

– Som vi ser det så är det staten som är ansvarig för den här gruppen. Men som kommun vill vi ju ta ansvar för dem som vistas i kommunen, utifrån det utrymme vi har i lagen som den ser ut, säger Johan Eikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet