Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Evansson (S), kommunalråd i Knivsta, är inte nöjd med utformningen på den nya bron. Foto: Stefan Larsson/Trafikverket

Kommunen sågar nya brobygget: ”Inte vad vi kommit överens om”

Publicerad

Den nya gångbron över järnvägen i Knivsta möts av kritik då den anses vara dåligt anpassad för cyklister.

Söder om stationen i Knivsta ligger idag en klassisk järnvägsövergång med bommar och blinkande ljus – men den kommer inte att finnas kvar särskilt länge till. Den täta järnvägstrafiken på spåren gör att bommarna ofta är nedfällda. Trots det springer människor över spåren vilket gör att övergången, precis som andra övergångar av den här typen, anses vara en säkerhetsrisk.

Nu ska det istället byggas en gångbro på platsen. Trafikverket betalar för nybygget och Knivsta kommun har haft sina synpunkter på utformningen.

– Det som blir är något helt annat än vad vi kommit överens om när det här projektet startade för ett antal år sedan, säger Peter Evansson (S), kommunalråd i Knivsta.

Trafikverket jobbar på lösning

Bron kommer att ha trappor och hissar men anses vara dåligt anpassad för cykeltrafik, enligt kommunen. Den som färdas på cykel kommer att tvingas hoppa av och leda tvåhjulingen upp i stället för att cykla igenom passagen.

– Det är klart att det hade gått snabbare att cykla över om bron hade haft välanpassade ramper men det är något vi jobbar på tillsammans med Knivsta kommun, säger Mattias Gyllenswärd, åtgärdsplanerare vid Trafikverket.

Trafikverket räknar med att den kommer att kosta omkring 50 till 60 miljoner kronor. Just nu är man i skedet att upphandla en entreprenör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer