Margarethahemmets två större fastigheter. I dagsläget huserar en skola och en vårdcentral i dessa. Foto: Pontus Stark

Kritik mot bygge i Knivsta: ”Kommer bli kaos här”

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fullt vid Margarethahemmet i Knivsta. Nu möts nybyggnationen av kritik från både grannar och Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

1915 slog en toppmodern anläggning, för tiden, upp portarna i Knivsta. Margarethahemmet var då en sjukanstalt som bland annat tog emot epileptiskt sjuka barn. I dagsläget huserar Margarethaskolan och en privat vårdcentral i de gamla byggnaderna som har över hundra år på nacken.

Nytt miniatyrsamhälle växer fram

Nu ska området få ett nytt utseende. En ny skola håller redan på att byggas. Dessutom har en detaljplan för en övergripande förändring av området klubbats igenom av Knivsta kommun. I den ingår att rusta upp befintliga byggnader och bygga flera nya fastigheter på området. Detta har fått grannar och Svenska Byggnadsvårdsföreningen att reagera.

– Vi har känslan av att det kommer att bli kaosartat härute. Vi grannar har reagerat på att vi inte varit särskilt involverade i processen trots att det påverkar oss mycket, säger grannen Per Berg, som dessutom berättar att han blir tvungen att betala en hög anslutningsavgift för kommunalt vatten och avlopp med anledning av byggnationerna.

Thor Övrelid (M), ordförande i Knivsta kommuns samhällsutvecklingsnämnd:

– Detaljplanen har vunnit laga kraft och för att göra det måste den gå igenom en rad olika instanser. Ett särskilt krav är just samråd med de närboende.

I klippet ovan kan du höra mer om konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.