Här bjuds Gottsundaborna på pizza av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill höra hur Gottsundaborna tycker att deras stadsdel ska se ut i framtiden. Därför träffar kommunalråd Erik Pelling i dag invånarna, som blir bjudna på pizza.

I början av april stod det klart att kommunen vill sälja delar av Gottsunda, bland annat centrumbygganden och omkring 300 bostäder. Bakgrunden är att det behövs pengar till att finansiera Uppsalas tillväxt framöver.

Bara försäljningen av Gottsunda centrum väntas inbringa ungeför en miljard kronor, och försäljningen ska genomföras med hjälp av en idékoncepttävling, där intresserade köpare får presentera sina förslag för kommunen.

Och nu vill kommunen fråga Gottsundabor och handlare i centrum vad de tycker är viktigast när stadsdelen ska förändras och växa.

En hel del kritiska röster höjdes under pizzaätandet, rapporterar SVT:s reporter på plats.

Rubin Amaya har bott i Gottsunda i 40 år och är kritisk till just utförsäljningen av bostäder.

– De äldre drabbas mest eftersom många redan har det dåligt och många kommer att bli hemlösa, säger han.

För få parkeringsplatser

Även företagare på plats riktar kritik mot kommunen, och tycker bland annat att antalet parkeringsplatser inte är tillräckligt.

Anna Signesdotter, Gottsundabo sedan 36 år, tycker att själva initiativet att bjuda på pizza och träffa invånarna är bra:

– Jag tycker det är jättebra att vi kan vara med och påverka hur vårt centrum ska vara, och kul att så många är här, säger hon.

Hör henne berätta mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.