Arkivbild. Foto: TT

Extra pengar till hästarnas foder – barnen ska slippa betala

Uppdaterad
Publicerad

Hästarnas foder har blivit dyrare på grund av den torra sommaren, och det här drabbar ridklubbarna. Men nu ser räddningen ut att vara på väg.
– Det hjälper oss jättemycket. Vi ligger redan på smärtgränsen, säger en ridlärare.

– Det är ingen som har kunnat förutse det här med foderbrist, och vi vill ju att barn och unga ska ha tillgång till aktiviteter, säger Ewa Wennmark, fritidsstrateg vid Uppsala kommun.

Uppsala ponnyklubb har i en ansökan beskrivit att det kan bli barn och unga som i slutändan kan få ta kostnaden för de ökade foderkostnaderna om inte kommunen går in och täcker fördyringen.

Kan få tillbaka pengar

Kommunen går nu UPK till mötes och kommer att mot redovisning i efterhand gå in och ta hälften av det ökade foderpriset. Och man gör det för att föreningen ska slippa höja terminsavgifterna.

Har ni tagit höjd för att fler föreningar kan komma in med ansökningar?

– Ja, och alla föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet, och är bidragsberättigade, är välkomna att skicka in en ansökan.

Enligt Ewa Wennmark handlar det om en handfull föreningar i kommunen där UPK, Lurbo ridklubb och Bälinge ryttareförning har störst barn- och ungdomsverksamhet.

Enligt Uppsala ponnyklubb handlar det om ”oförutsedda utgifter” på cirka en halv miljon kronor – både för höst och vår.

Mot redovisning kan nu alltså föreningen få tillbaka en del av merkostnaden.

Hade inte räknat med hjälp

På Uppsala ponnyklubb gör man tummen upp efter kommunens agerande, som alltså kan komma att underlätta för fler klubbar.

– Vi hade nog inte räknat med någonting. Det hjälper oss jättemycket. Vi blev jätteglada, säger Ulrika Pernler som är ridlärare på Uppsala ponnyklubb.

– Vi har höjt våra terminsavgifter något, men vill försöka att hålla igen så mycket som möjligt eftersom vi redan ligger på smärtgränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer