Uppsala kommun drar in bidraget för stödverksamheten Crossroads. Foto: TT

Kommunen stryper verksamhetsbidrag för EU-migranter

Publicerad

Stadsmissionen i Uppsala tvingas lägga ner sin verksamhet Crossroads som man drivit som stöd för utsatta EU-migranter. Anledningen är att kommunen beslutat att dra in bidraget.

Fredagen den 19 oktober är sista dagen som Crossroads håller öppet för besök. Stödet från kommunen försvinner och då går det inte att driva verksamheten längre.

– jag tycker det är sorgligt. Vi känner oro för människorna och andra verksamheter att vi återigen kommer till det läget vi var i 2014 när vi startade Crossroads. Människorna är kvar här, även om antalet är något lägre, säger Margaretha S Paras, verksamhetschef på Stadsmissionen.

Skilda åsikter om stödbehov

Tanken med Crossroads var att ge stöd till utsatta EU-migranter, men eftersom antalet har minskat i Uppsala tycker kommunen att stödet behöver förändras.

– Den sammantagna bilden vi får från både vår egen förvaltning som sysslar med uppsökande arbete, och polisen, eller från andra aktörer i civila samhället, är att tiggandet minskar, säger Ola Jeremiasen, avdelningschef på Socialförvaltningen i Uppsala.

Crossroads föreståndare Kristina Göranzon håller inte med kommunens bedömning.

Kristina Göranzon.

– Uppfattningen om vad vi gör har varit ganska olika. Vi har inte haft så många besök från kommunens tjänstemän här, utan uppfattning har varit att vi ger mat och kläder i överflöd. Vilket kanske var fallet när många kom hit i början, men det vi gjort dem senaste två åren är framförallt råd och stöd till hur man ska handskas med myndigheter för att få ett arbete, säger hon.

”Jag söker jobb hela tiden”

En av dem som fått stöd och hjälp är EU-migranten Alexandru Ionel.

– Jag kan använda dator för att söka jobb och jag kan prata och skriva på svenska och engelska. Jag har körkort och söker jobb hela tiden, säger han.

Uppsala kommun står fast vid att det behövs nya typer av insatser för att hjälpa utsatta.

– Vi ser ett förändrat behov. Fortsättningsvis kommer stödet till målgruppen vara akut stöd och hjälp i form av natthärbärge. Vi har också valt att förstärka det uppsökande arbetet riktat till målgruppen, säger Ola Jeremiasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet