På kommunens webbsida står det att valdagen är den 9 september. Valet 2022 hålls söndag den 11 september och inget annat. Foto: TT

Kommunens andra miss – fel datum för valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen visade det sig att Uppsala kommun skickat ut felaktig information angående förtidsröstningen. En till miss har nu upptäckts på kommunens hemsida där fel datum för valdagen var angiven.

– Det allvarliga är att det blivit två fel, nu kanske man tror att annat är fel också, säger valnämndens ordförande Johan Pelling (S).

På webbsidan med rubriken ”Du som ska rösta” stod det tidigare att valdagen är den 9 september. Valet 2022 hålls söndag den 11 september och inget annat. Vilket UNT var först med att rapportera om.

Felet har korrigerats och Johan Pelling (S), ordförande i valnämnden i Uppsala kommun, säger att man nu håller på att gå igenom samtliga texter för att säkerställa att rätt information är angiven.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Hans förklaring till felet är återanvändande av gamla texter, 2018 var valdagen den 9 september. Enligt honom stod fel datum för valdagen på endast ett ställe, medan övriga var rätt.

I går sa du att ni korrekturläste allting både uppåt och nedåt, har ni verkligen gjort det?

– Nej det får man fundera på, vi får göra hemläxa och gå igenom allting, än så länge har vi inte upptäckt något mer.

Han tycker dock inte att missen på hemsidan är lika allvarlig som felet i broschyren, eftersom det inte kan ändras.

Tror du att det här kan påverka valdeltagandet?

– Nej det tror jag inte, jag var lite mer bekymrad igår angående posten. Valdagen är ett datum som sprids av så många olika aktörer, men det är såklart beklagligt eftersom valnämndens uppdrag är att komma med korrekt information.

Från och med den 24 augusti och fram till valdagen den 11 september kan man förtidsrösta. I ett utskick som gått ut per post står att förtidsröstningen börjar den 24 september, detta är fel eftersom datumet infaller efter valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet