Kommunen tvingades fräsa bort asfaltsprickarna. Foto: Christoffer urborn/SVT

Kommunens miss: Tvingades fräsa bort ”lättsanerad” gatufärg

Uppdaterad
Publicerad

Klottersanering funkade inte – inte heller tankbil med hett vatten. Nu har Uppsala kommun tvingats fräsa bort asfalten där de gula och gröna prickarna var målade för Sommargatan.

– Det ser så klart inte bra ut, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Projektet med Sommargatan längs Östra Ågatan i Uppsala invigdes tidigare än väntat, och tanken var att det skulle expandera till en del av Svartbäcksgatan. Men tidsbrist satte stopp för fler utsmyckningar än de gula och gröna prickarna som målades på vägbanan.

Nu har de inte gått att få bort.

– Vi köpte den mest lättsanerade färgen vi kunde hitta, men den satt hårdare än vad vi tänkt. Vi har försökt med våra verktyg, men den gick inte att få bort. Nu har ansvariga för målningen fått fräsa bort prickar, säger Jakob Andersson, projektledare för Sommargatan.

– Det här är något vi tar med oss till nästa år – vi kommer helt klart att se över färgvalet.

”Sliter i asfaltens bindväv”

Vad gör ni nu?

– Vi kommer att lägga på lite beläggning, för när man river bort färgen sliter man i asfaltens bindväv. Det som nu är vita fläckar kommer ett tag bli svarta fläckar. Men det mattas av.

Rickard Malmström (MP) tycker att gatan ser ”tråkig” ut. Han anser att det är ett misstag.

– Det är klart, när det inte blir som tänkt är det ett misslyckande. Och vi kommer fortsätta att göra misstag, för vi har mod i vår organisation och tillåter oss att göra det. Det är viktigt för att våga göra bra saker, säger han.

I klippet ovan kan du hur gatan ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.