Uppsalas första Sommargata invigdes på fredagen. Foto: SVT

Sommargatan i Uppsala har öppnats tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas första sommargata har öppnat. Längs kanten vid Fyrisån finns extra sittplatser och blommor för alla som vill njuta av staden till fots.
– Tanken är att minska på onödig biltrafik och göra mer plats åt de som vill vistas vid ett av Uppsalas finaste stråk, säger Jakob Andersson, projektledare vid Uppsala kommun.

Sommargatan sträcker sig längs Östra Ågatan – mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder. Egentligen skulle gatan ha öppnat först i mitten av juni. Men på grund av coronaviruset valde kommunen att inviga den tidigare.

– Vi fick arbeta väldigt intensivt på slutet och fick ändra om lite i arbetsuppgifterna. Jag och mina landskapsarkitektskollegor fick rycka in och plantera blommor, säger Jakob Andersson.

Det är kommunens stadsbyggnadsförvaltning som har tagit fram Sommargatan tillsammans med Citysamverkan, som företräder fastighetsägare och handlarna i Uppsala centrum.

– Gatan är en del av vår innerstadsstrategi som handlar om att göra centrum mer attraktivt, säger Rickard Malmström (MP) ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Sommargatan finns på plats till mitten av augusti.

I klippet ovan kan du höra mer om Sommargatan och se hur den ser ut.

  • Körfältet för bilar har gjorts smalare. Behörig trafik och cyklister får samsas på en yta som är runt 5 meter.
  • Den rekommenderade hastigheten har sänkts till 20 kilometer/h.
  • För att ge plats åt sommargatan tas vissa cykelställ längs med ån bort tillfälligt. Cykelparkeringar behålls mellan Smedsgränd-Bredgränd, på Klostergatan och på andra sidan Fyrisån vid Fyristorg och S:t Eriks torg.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.