Naturvårdare Johan Persson visar upp den rekordstora aspen på 6,6 kg, som fångades i Fyrisån på måndagskvällen. Foto: Privat/SVT

Rekordstor asp fångad i Fyrisån – men rekordet kan slås

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen fångades en asp som vägde 6,6 kilo i Fyrisån – ett nytt rekord. – Det är väldigt häftigt, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

– Om man jämför med svenska sportfiskerekordet på 8,2 kilo förstår man att det är en stor fisk. Så det är väldigt häftigt, säger Johan Persson som är naturvårdare på Upplandsstiftelsen.

Den 6,6 kilo tunga fisken märktes för fyra år sedan och har nu dykt upp igen.

Rödlistad landskapsfisk

Johan Persson och hans kollegor utför just nu den årliga märkningen av asp, som pågår under ett par veckors tid. Aspen är Upplands landskapsfisk och eftersom den är rödlistad är det intressant att samla in kunskap om bestånden.

Aspar fångas i ryssjor vid Islandsfallet i Fyrisån samt i Vånsjöbro i Örsundaån. De som inte är märkta sedan tidigare får ett litet chip i buken.

I klippet ovan kan du se och höra om hur märkningen går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.