• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Se några av årets första aspar som synts till i den installerade kameran i Fyrisån. Foto: Excepto

Här är årets första aspar i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Nu har årets första aspar synts till i asptrappan som är installerad vid Fyrisån i Uppsala, och enligt Daniel Brelin kan detta år slå 2017 då det var 450 aspar som passerade trappan.

– Det blir fantastiskt med mycket asp i år, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen.

Asptrappan installerades 2008 vid Islandsfallet i Fyrisån och syftet är för att fisken ska kunna leka i miljöer den trivs i.

– Aspen måste som många andra fiskar vandra upp i vattendraget för att hitta syresatta områden där de kan leka, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen.

En kamera installerades för två år sedan och det är för att kunna säkerhetsställa att fiskpassagen fungerar, berättar han. Den finns också för att kunna räkna asparna. I onsdags syntes den första aspen till och sett till åren är den i tid.

– Den första aspen brukar komma under första veckan i april. Då är vattnet ungefär sex grader och aspen vill börja leka, säger han.

”Blir fantastiskt mycket asp i år”

Runt den 20 till 25:e april brukar aspleken pika. Under 2017 registrerades det 450 aspar, men 2018 var det svårare med registreringen.

– Det var ett lurigt år. Dels var det lite strul med kameran och så var det inte lika många aspar eftersom det var höga vattenflöden i Fyrisån. Det blev också först varmt vatten, därefter kallt och sedan jättevarmt. Jag tror att det gick från fem till tio grader på ett dygn, säger Daniel Brelin.

Men i år tror han att det kommer att vara fler aspar som passerar trappen i ån, jämfört med 2017.

– Det blir fantastiskt med mycket asp i år. Den värsta vårfloden har passerat och det är ganska lugna flöden nu. Det är kallt i vattnet och när det sedan blir det lite varmare kommer aspen att komma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.