I klippet visar arbetsledare Göran Karlsson varför offentliga toaletter är så dyra i drift. Bland annat har någon grillat i en golvbrunn. Foto: SVT

Kommunens plan för att få fler toaletter: Betala restauranger

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tillgängligheten av offentliga toaletter i centrala Uppsala har kommunen tagit fram ett förslag:

stadens restauranger och krogar lånar ut sina toaletter mot ersättning.

– Vi ser det som en win-win situation, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef på renhållningen vid Stadsbyggnadsförvaltningen.

För tre år sedan hade Uppsala kommun en vision om en fördubbling av antalet kommunala toaletter i Uppsala. Men offentliga toaletter är dyra, både att bygga och att ha i drift – i och med att många toaletter blir vandaliserade.

– Vi kan ha siktat lite för högt där. Så vi har funderat på andra lösningar och kom på den här, säger Per-Rickard Rönnberg.

Förslaget

Förslaget innebär alltså att krogar, restauranger och caféer lånar ut sina toaletter gratis till allmänheten mot att kommunen betalar en hyressumma till verksamheterna. I starten av året började Uppsala kommun undersöka intresset hos stadens företagare, men projektet stannade sedan av på grund av coronaviruset. Nu ska kommunen fortsätta att sondera terrängen och under hösten kommer de att utvärdera förslaget.

– Sedan får vi se hur det går. Och alla verksamheter som är intresserade är självklart välkomna att höra av sig.

Tanken är också att de verksamheter som upplåter sina toaletter ska ha en dekal på dörren och även ska gå att hitta via en app i telefonen.

– På så sätt blir ställena som upplåter sin toaletter lättare att hitta, säger Per-Rickard Rönnberg.

Hör hur det ska gå till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.