På torsdagen invigdes Uppsalas nya grönskande offentliga toalett. Foto: Julia Forslund/SVT

Den självstädande 'Djungelmuggen' har öppnat i Stadsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas nya offentliga toalett är grönskade till utseendet och städar sig själv. Nu finns den tillgänglig i Stadsträdgården.

Uppsala kommun beskriver toaletten som både klimatanpassad och högteknologisk. Den har också taktiskt placerats i anslutning till lekparken.

På torsdagen invigdes toaletten och Sandra Gunnarsson som är redaktör på studenttidningen Ergo var där och jobbade och passade på att testa toaletten.

– Den fungerade bra. Jag har testat flera offentliga toaletter i Uppsala tidigare, exempelvis toaletterna på alla studentnationer, säger hon efter besöket.

Kostnaden för toaletten ligger på omkring 3 miljoner.

– Den är finansierad genom ett avtal som kommunen har med en aktör som sköter om våra busshållsplatser. Där ingår det att toaletten ska upprättas och placeras här. Så kommunen betalar inget särskilt, säger Rickard Malmström (MP) ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Toaletten invigdes på torsdagen och i videoklippet ovan får du veta mer.

Är gratis och öppen 24 timmar om dygnet.

Städar sig själv efter varje användning.

Består av två mindre toaletter, en handikappsanpassad toalett samt en urinoar.

Varje toalettbesök får ta max 20 minuter – sen öppnas dörrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.