Kommunens uppmaning: Håll barn hemma från förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun uppmanar alla föräldrar som har möjlighet att hålla sina barn hemma från förskola och fritids. Anledningen är den ökande smittspridningen som resulterat i personalbortfall.

– Vi går på knäna på många håll just nu, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas i ett pressmeddelande.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen börjar sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och fritidshem närma sig kritiska nivåer.

Uppmaningen att hålla sina förskolebarn hemma gäller tills vidare, men åtminstone under denna och nästa vecka. Det gäller dock inte personer som är beroende av barnomsorg för att kunna sköta sitt arbete, exempelvis vårdpersonal.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi ber nu vårdnadshavarna om hjälp för att slippa stänga och flytta barn, säger Susana Olsson Casas.

Förskolor kan stängas

Under tisdagen hade kommunen ännu inte stängt någon förskola eller fritidshem på grund av personalbrist, men på allt fler enheter är personalläget ansträngt. Bara jämfört med förra veckan har sjukfrånvaron bland personalen ökat dramatiskt, enligt kommunen.

– Risken är överhängande att vissa förskolor och fritidshem kommer behöva stänga under de kommande veckorna. Alla vårdnadshavare behöver vara beredda på att det kan komma sådana besked på kort varsel och vi hoppas att alla har förståelse för det, säger Susana Olsson Casas.

Kommunen uppger att om en förskola eller ett fritidshem stänger kommer man se till att vårdnadshavare med samhällsviktiga arbeten ändå får barnomsorg på annat sätt.

– Man kanske kan bli erbjuden en plats på annan förskola eller liknande, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Kan det bli aktuellt att föräldrar som håller sina barn hemma från förskolan får någon slags ersättning eller avdrag på förskoleavgiften för det här?

– Det där är en fråga som vi diskuterade i början av pandemin, men jag har inget aktuellt svar att lämna kring det just nu.

SVT Nyheter söker kommunen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet