Kontrollerat dopp som kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Naturskolan utbildar skolbarn i isvett – Per och Anna har ”doppat” över 200 barn i vinter.

Naturskolan i Hammarskog utbildar barn i Uppsala i sjö- och isvett, och ger barnen möjlighet att under kontrollerade former lära sig att ta sig upp ur en isvak.

Per Hedberg och Anna Aldén har hittills i vinter ”doppat” över 200 barn vid badplatsen i Hammarskog.

En läxa som räddar liv

– Det har gått väldigt bra. Många blir ordentligt chockade när de inser hur extremt kallt det är när man hamnar i vattnet, men när de väl kommer in i vår kåta där en eld brinner, och adrenalinet får upp värmen i kroppen så tycker de allra flesta att det är en kul upplevelse, säger Per Hedberg.

Egentligen är det ju inte jättesmart. Att frivilligt hoppa i nästan 0-gradigt vatten utan varken våt- eller torrdräkt. Men det kan vara en läxa som räddar liv.

– När jag själv gick genom isen för första gången på riktigt kände jag hur skönt det var att jag hade testat på det innan. Jag fick ingen panik alls, och visste precis hur jag skulle göra. jag hade varit i situationen tidigare och visste att jag kunde hantera det, säger Per Hedberg, som själv är en van långskrinnare.

SE MER: Här faller SVT:s reporter genom isen

Utrustning A och O

Utrustning och sällskap är A och O, menar Per.

Ha alltid isdubbar, ispik, lina och sällskap. Och kanske allra viktigast en ryggsäck. En ryggsäck med ombyte i tät plastpåse.

Då fungerar nämligen ryggsäcken som flytväst också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRRÄDISKA ISAR

Mer i ämnet