Aluminium ersätter koppar vid spåren

Uppdaterad
Publicerad

När kopparkabel stjäls kommer det att ersättas av den mindre stöldbegärliga metallen.

I helgen greps flera personer misstänkta för kopparstölder i Norduppland. Stölderna har nu blivit så omfattande att polisen i Uppsala nu måste avsätta extrapersonal. Koppartråd används som jordning mellan tågrälsen och de elstolpar som står längs med spåren. Om det blir ett elavbrott eller om blixten slår ner så är kopparn mycket viktig.

Eftersom priset på koppar de senaste åren varit mycket högt har metallen blivit så stöldbegärlig att Trafikverket nu ersätter stulen kopparkabel med aluminium.

Kopparstölder

Krävs större mängd aluminium

Det krävs större mängder, men eftersom det inte är lika stöldbegärligt så kommer det troligen att få vara ifred för tjuvar, vilket gör att investeringen kommer att löna siig, tror Trafikverket.

Kopparstölder har blivit allt vanligare i Sverige. I Tobo greps flera personer i helgen, med stulen koppartråd i bakluckan på bilen.

Tvingas prioritera om

Problemet med stölder av bland annat koppar har nu tvingat Uppsalapolisen att prioritera om sina resurser, för att klara det höga trycket.

– Det här är ett stort problem för oss i hela länet eftersom det går åt mycket personal för att ha de här bevakningarna, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kopparstölder

Mer i ämnet