Hård kritik mot Nordquist efter mångmiljonköpet

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden godkände köp av strålkanon för 55 miljoner till Akademiska sjukhuset.

Det var i mitten av sommaren 2014 som produktionsstyrelsens dåvarande ordförande, Lina Nordquist (L) skrev på ett avtal om att köpa in utrustningen till sjukhuset. Det skriver UNT.

Strålkanonen skulle användas till cancerbehandling.

Enligt UNT fick Lina Nordquist veta att affären skulle hållas hemlig och att det var bråttom att skriva under avtalet, trots att leveransen skulle ske flera år senare.

En så stor investering som 55 miljoner ska i regel också föregås av en offentlig upphandling, skriver tidningen.

Den här gången fick bara en handfull politiker information om affären av ordföranden via e-post. Avtalet fick de inte läsa eftersom det var hemligt. Några hade enligt tidningen invändningar, men Nordquist fick också stöd för affären och skrev på avtalet.

– Jag såg det här som en stor möjlighet att förbättra cancerbehandlingen, säger hon till UNT.

Pengar saknas i budgeten

Lina Nordquist uppger till tidningen att juristerna meddelat att en upphandling inte krävdes eftersom det inte ska ha funnits någon motsvarande produkt på marknaden. Hon menar också att ansvariga på sjukhuset hade sagt att köpet skulle betalas med externa forskningsanslag och därför inte innebära några extrakostnader. Men när sjukhuset i våras gjorde en betalningsplan saknades de 55 miljonerna i budgeten.

Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) är mycket kritisk till hur avtalet kom till. Han anser att köpet borde ha upphandlats.

– Det här låter inte seriöst. Det följer inte de principer om bland annat öppenhet och transparens som vi normalt arbetar efter inom landstinget, säger han till UNT.

Wennberg sitter också i styrelsen för Skandionkliniken och menar att det finns betydligt mer avancerad utrustning för cancervård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.