Strålkanon kan kosta 6 miljoner mer per år

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset räknar med att den nya strålningsapparaten för cancerbehandling kommer att kräva personal för drygt 6 miljoner kronor per år utöver befintlig personal. Men vart pengarna ska komma ifrån är inte klart än.

En ny strålningsapparat för cancerbehandling ska köpas in till Akademiska sjukhuset för drygt 55 miljoner kronor, vilket beslutades för två år sen.

Utöver den kostnaden för utrustningen har Akademiska sjukhuset nu i år gjort en beräkning på att den nya apparaten leder till utökade personalkostnader motsvarande drygt 6 miljoner kronor per år. Var pengarna ska komma ifrån är dock inte klart.

”Inte fått svar på det”

När beslutet togs var tanken att extern finansiering skulle betala delar av den nya apparaten.

Har det sökts extern finansiering på olika sätt?

– Jag har fortfarande inte fått svar på det. Jag förutsätter att det sökts men jag vet inte hur mycket som söktes och hur mycket som man fick in, säger Lina Nordquist (L), ordförande i dåvarande produktionsstyrelsen och den som fattade beslutet. 

(S) kritiska

Börje Wennberg som är ordförande i landstingsstyrelsen är kritisk till att finansieringen inte är klar än.

– Allt sådant där måste vara klart när man fattar ett beslut, oavsett om det är ett beslut i en nämnd eller ett ordförandebeslut, säger Börje Wennberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.