Socialsekreterarna Maria Björkström och Malin Nyberg är nöjda med 6 timmars arbetsdag. Foto: SVT

Kortare arbetstid ska stärka socialsekreterare i Enköping

Publicerad

Enköpings kommun införde sex timmars arbetsdag för socialsekreterare på försök i vintras. De flesta som deltar tycker att arbetsdagarna fungerar bättre i dag, enligt en undersökning som kommunen har gjort.

– Jag tycker att vi har effektiviserat många saker på jobbet, säger socialsekreteraren Maria Björkström, som är en av 20 kollegor på barn och ungdom samt försörjningsstöd som deltar i projektet.

På socialtjänsten i Enköping är det precis som på många andra håll i landet hög arbetsbelastning – och svårt att behålla personal. Därför har 20 socialsekreterare fått prova att gå ned till sex timmars arbetsdag med full månadslön fram tills årsskiftet. Allt för att få bättre balans mellan arbete och fritid.

Mer tid till vardagslivet

– När man jobbade 40 timmar per arbetsvecka så var det ändå mer stressigt och det påverkade en mer också efter arbetet när man kom hem, säger socialsekreteraren Malin Nyberg.

– Vi har också fått betydligt mer tid till en vardag efter arbetet, så man orkar med på ett annat sätt, säger hon.

Enligt kommunen syns det redan att det är lättare att rekrytera, och antalet vakanta platser är lägre än under 2016 när många slutade.

Kräver planering

Hittills är reaktionerna bland medarbetarna mestadels positiva, enligt kommunens utvärdering, även om det numer finns mindre tid att träffa kollegorna. Dessutom kräver också att man hinner med sina arbetsuppgifter på kortare tid.

Hur lyckas du utföra samma mängd arbete men på färre timmar?

– Planera tiden och kalendern och se till att det som står i kalendern också är det som gäller, om det inte är något akut som måste tas hand om på en gång, säger Malin Nyberg.

Försöksperioden pågår tills årsskiftet. Därefter fattar politikerna beslut kortare arbetsveckor ska bli permanent – och om försöket ska utökas till fler arbetsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.