Foto: SVT/TT

Så blev effekterna av sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet har undersökt effekterna av försöket med sex timmars arbetsdag på äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå. Men resultatet har varit svårt att tyda.

Det var i november år 2015 som försöket med sex timmars arbetsdag inleddes på det kommunala äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå. Förhoppningen var att försöket skulle leda till minskad sjukfrånvaro, ökat välbefinnande och ett effektivare arbete. Men försöket har bland annat ifrågasatts eftersom sjukfrånvaron inte gick ner.

LÄS MER: Sex timmars arbetsdag testas i landstinget

Därför har Umeå universitet undersökt effekterna och tittat på hur vårdpersonalen på Sjöjungfrun har mått jämfört med personalen på Skräddaren, där personalen jobbar heltid. Man har bland annat frågat om arbetsbelastning, hälsa och sömn. Men effekterna är inte tydliga, enligt personerna bakom studien.

– Vi har ett väldigt litet underlag. Vid första tillfället deltog 42 personer från Sjöjungfrun, ett år senare 26. Personalomsättning är en förklaring, men vi skulle behöva ett mycket större underlag, säger universitetslektor Daniel Larsson.

”Behöver koppla in fler boenden”

Forskarna har inte kunnat se en mer positiv utveckling på Sjöjungfrun jämfört med Skräddaren. Men det skulle behövas större studier, med fler deltagare, gärna från flera kommuner för att kunna dra generella slutsatser, menar han.

– Det är viktigt att undersöka hur vi mår av att jobba kortare dagar, men vi behöver koppla in fler boenden, säger Daniel Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.