Här blir sex timmars arbetsdag verklighet

Uppdaterad
Publicerad

De får arbeta 80 procent men till full lön. Idag startade projektet med förkortad arbetstid på äldreboendet Sjöjungfrun.
”Vi i personalen är jättepeppade”, säger undersköterskan Solveig Granberg.

Från och med idag kommer personalen på äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå arbeta 80 procent men till full lön, för nu har projektet med förkortad arbetstid dragit igång. De nya arbetsdagarna på 6 timmar kommer enligt förhoppningarna bland annat leda till minskad sjukfrånvaro, ökat välbefinnande och ett effektivare arbete, och det på både kort och lång sikt.

– Om det här projektet och sättet att arbeta på nu visar sig vara bra i förlängningen hoppas vi att man kanske kan jobba till 65 år och inte ha så många fler sjukdagar än någon annan verksamhet. För det här är ett tungt jobb och många orkar inte till 65, säger Jeanette Sandström, enhetschef på Sjöjungfrun.

Personalen exalterad

Solveig Granberg som är undersköterska på Sjöjungfrun ser fram emot att få arbetstidsförkortning och mer tid till återhämtning, och att de ska få två anställda till per avdelning så att det blir mer personal och mer kontinuitet i personalstyrkan.

– Framför allt att det blir mindre sjukskrivningar, säger hon och fortsätter:

– Vi i personalen är jättepeppade och har verkligen längtat efter det här och tycker att det känns helt fantastiskt att få prova det här.

Får jobba fler helger

Trots att det finns många fördelar med det nya arbetssättet finns det åtminstone en nackdel.

– Det är ju att vi får jobba fler helger per år – kanske tre, fyra helger per år. Men å andra sidan slipper vi ju delade turer som jag tycker är en stor fördel, säger Solveig Granberg.

Men om Solveig ska vara helt ärlig finns det en annan fördel som väger snäppet tyngre.

– Ja det är ju att vi jobbar 80 procent men till en heltidslön, det är väl en jättestor vinst.

Försöket ska pågå i ett år och kommer att följas och utvärderas. Därefter beslutas om eventuell fortsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer