Foto: SVT/TT

Nej till sex timmars arbetsdag

Publicerad

Det blev nej till sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön, inom hemtjänsten i Umeå. Vänsterpartiets förslag röstades ned på måndagen.

Kommunfullmäktige i Umeå sa på måndagen nej till ett försök med sextimmars arbetsdag inom hemtjänsten.

Det var Vänsterpartiet som i en motion till fullmäktige föreslagit att även hemtjänsten i Umeå skulle få möjlighet att testa sextimmars arbetsdag med bibehållen lön.

Motionen avslogs dock med hänvisning till att det redan pågår ett projekt med sextimmars arbetsdag på boendet Sjöjungfrun i Umeå.

– Det har kommit positiv respons därifrån, säger Åsa Bäckström (V), som hoppas på fler liknande projekt i framtiden.

Dyr lösning

Sextimmarsmodellen kritiserades av bland annat Moderaterna, som menar att försöken med sextimmars arbetsdag är väldigt kostsamma.

Kristdemokraternas Anders Sellström efterlyste en bättre analys av vad de höga sjuktalen inom vårdsektorn egentligen beror på.

– Det kostar lite grann med sextimmarsförsök, men tänker man att sjuktalen går ner så går man plus minus noll och alla mår bättre. Det här är en framtid för att kunna rekrytera folk till äldrevården, säger Åsa Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.