Foto: SVT

Siffror visar: Kortbedrägerierna har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Under en tioårsperiod har antalet anmälda bedrägerier kopplade till kontokort och automater ökat stadigt.

Under en tioårsperiod har antalet anmälda bedrägerier kopplade till kontokort och automater ökar stadigt. Från omkring 13.000 år 2007 till omkring 19.500 förra året.

– Vi arbetar mycket preventivt och försöker påverka kortleverantörerna och bankerna att ha säkrare lösningar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Pin är viktig

Beroende på hur du som kortinnehavare blir av med dina uppgifter kan riskerna se olika ut. För om bedragaren inte har pinkoden minskar riskerna att bli av med stora summor pengar – då alternativet ofta för tjuven begränsas till internethandel. Men har bedragaren kommit över pinkoden, då kan det bli kostsamt.

– Om bedragarna kommer över pin kan de tömma hela kontot på pengar, inte sällan från utomlands. Det är betydligt mycket värre än att förlora pengar genom att någon köpt varor via internet på ditt kort.

Unga män drabbas

I Brås senaste trygghetsundersökning (NTU) framkommer att just bedrägeribrotten är ett av brotten mot enskild person som har haft tydligast utveckling under de senaste åren. I rapporten framkommer också att det är unga män som oftast drabbas.

– I våra anmälningar ser vi ett mönster som tyder på att det oftast händer på kvällar och helger. Ofta med alkohol inblandat. Det är då det är vanligast att bli av med kort eller kortuppgifter.

Bara hälften anmäls

Enligt Brå anmäls endast omkring hälften av alla bedrägeribrott som sker. Vilket kan innebära att omkring en halv miljon svenskar under de senaste åren, någon gång har drabbats av bedragare.

– Att försöka utreda bort de här brotten, det är bara patetiskt att tro att det går. De bästa metoderna vi har är att försöka förhindra dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trådlös stöld

Mer i ämnet