Foto: TT

Fågelförening tar krafttag mot mink

Publicerad

Minken utgör ett stort problem för fågellivet längst Upplandskusten och nu ska Roslagens sjöfågelförening starta organiserad jakt på mink, skriver tidningen Skärgården

Efter att minken under flera år minskat i längst Upplandskusten tycks trenden ha vänt. Roslagens sjöfågelförening får in allt fler indikationer på en ökning av mink i kustbandet.

– Vi har pratat med många skärgårdsbor som berättar om en stor ökning av mink, säger Torsten Mörner, ordförande i Roslagens sjöfågelförening till SVT.

Nu ska föreningen öka minkjakten i organiserad form till våren, innan häckningstider. Beslutet fattades vid föreningens årsmöte i slutet av september, skriver tidningen Skärgården.

– Vi ska med aktiv jakt med hund och jakt med fällor försöka få bort minken från att antal utskärgårdar där det häckar mycket fågel, säger Torsten Mörner.

Minken är en invasiv art som tar mycket kustfågel och deras ägg vid häckningastider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.