Hittills smittade ostron sålts av två restauranger och en butik i Uppsala. Foto: TT

Kräksjuke-ostron upptäckta i Uppsala

Publicerad

Ostron smittade med vinterkräksjuka misstänks ha sålts från flera restauranger och en butik i Uppsala. Nu har miljöförvaltningen fått in flera anmälningar med misstänkta sjukdomsfall.

Det var i förra veckan som det uppdagades att ett parti importerade ostron från Frankrike var smittade med Norovirus, mer känt som vinterkräksjukan.

Under torsdagen kom flera anmälningar från smittade in till miljöförvaltningen i Uppsala, något som UNT också har rapporterat.

Såldes på restaurang

Hittills verkar sju personer ha smittats av viruset, efter att ha ätit ostron från två restauranger och en butik i Uppsala.

Ytterligare en person säger sig ha blivit sjuk, men möjligen av annan orsak enligt miljö- och hälsoinspektören Yvonne Linné.

– I alla förutom ett fall rör det sig om samma franska ostron. I det osäkra fallet säger restaurangen att personen inte serverats de ostron som blivit återkallade, så vi vet inte riktigt än. Kanske handlar det om fler partier, eller så har personen kanske varit sjuk innan, säger hon.

Avloppsvatten i Normandie

Till Uppsalatidningen säger Yvonne Linné att det är troligt att ostronen smittats av viruset under produktionen i franska Normandie. Genom att avloppsvatten läckt ut i havet där ostronen odlas, från land eller från en båt.

Vad händer nu?

– Nu återrapporterar vi till Livsmedelsverket och utreder vidare. Det här är nåt som händer lite då och då. Är man speciellt känslig, till exempel gammal eller har svagt immunförsvar, så bör man veta att det finns en risk förknippad med ostron, säger Yvonne Linné.

Norovirus symtom

Visa

Oftast tar det ett halvt till två dygn efter smittillfället innan sjukdomen bryter ut.

Symtom på infektionen är bland annat diarréer, illamående, kräkningar och magsmärtor. Även feber, huvudvärk och yrsel kan förekomma.

Symtomen varar några dygn, därefter blir man i normala fall frisk igen.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer