Kräver tuffare tag mot unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Kriminellas revansch i samhället, Kris, vill se tidigare – och tuffare – tag mot unga som begår brott.

Johan Enander på Kris Uppland jobbar förebyggande för att minska brottsligheten i samhället. Som före detta kriminell vill han vara ett avskräckande exempel när han är ute i skolorna och träffar ungdomar.

– Det är viktigt att berätta om baksidorna, det finns en romantisk bild av hur det är i fängelset till exempel. Men det är tufft, tråkigt och jobbigt, säger Johan Enander.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Skyller på varandra

Han tycker att ingen riktigt tar tag i problemen med unga, att alla instanser i stället bara skyller på varandra.

– Polis, skola och föräldrar – alla behöver bli bättre på att ta ansvar. Det behövs auktoriteter som säger ifrån, säger Johan Enander.

Konsekvenserna när en ung person begår brott behöver komma mer direkt än i dag, tycker han, så att följderna också blir mer kännbara.

– Har man begått ett brott så ska man tviingas betala tillbaka. Samtidigt behöver man titta på hur det ser ut hemma och i skolan, säger Johan Enander.

Kräver resurser

Att samhället tidigare fångar upp unga kräver andra resurser än vad myndigheterna har i dag, påpekar han.

– Men det kostar mycket pengar att ha folk i fängelse också. Så vi måste sluta bolla runt problemet och bli lite mer medvetna och öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet