Krävs på 40.000 för att ha kränkt elev

Uppdaterad
Publicerad

Personal på en skola i Älvkarleby ska vid upprepade tillfällen kränkt en elev. Det menar barn- och elevombudet som nu kräver kommunen på 40.000 kronor i skadestånd.

Enligt barn- och elevombudet (BEO) ska en elev vid en skola i Älvkarleby kommun ha kränkts vid fyra tillfällen 2014. Bland annat ska personalen ha gett eleven olika ”val” som egentligen varit rena maktdemonstrationer och som ska ha fått situationer att eskalera och urarta. Skolinspektionen har tidigare granskat ärendet och kommit fram till liknande slutsatser.

Förnedrande inslag

Som motivering till skadeståndskravets storlek skrivet BEO att man beaktat elevens låga ålder och ”handlingarnas förnedrande inslag, att de inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande samt att personalens agerande har inneburit en eskalerande faktor vid händelserna”.

Älvkarleby kommun har till den 28 september på sig att svara på skadeståndskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.