Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Galic, Karl Gustav Nilsson och lille Karl-Anton Galic i bärsele gick på loppis ihop. Foto: SVT

Lång kö till loppis för barngrejer i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Många familjer ser ut att kunna få det tufft ekonomiskt den närmaste tiden. Kön ringlade lång på en barnloppis i S:t Perskyrkans lokaler i centrala Uppsala på lördagen.

– Vi kom hit 40-50 minuter innan öppning. Då var det runt 20 meter kö här, säger Katarina Galic.

– Ska man hinna med första varvet då det finns mest att välja på ska man vara här i tid, det vet vi sedan tidigare år, säger Katarina Galic.

Hon och Karl Gustav Nilsson har varsin lista på saker de behöver till lille sonen Karl-Anton Galic som får följa med i bärsele på magen.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Hör vad som står på önskelistan i klippet ovan.

De första som ställde sig i kö gjorde det klockan 8 på lördagsmorgonen, två timmar innan öppning.

– Vi är noga med att slussa in lagom många och hålla koll så att det inte blir någon trängsel där inne så att någon känner obehag, säger volontären Johanna Lövmar som står och håller räkningen på hur många som släpps in.

Vid stängning hade man räknat in närmare 1300 besökare. Vilket slog det tidigare besöksrekordet på över tusen besökare.

Varför kom så många i dag?

– Dels pandemieffekten, att det inte varit loppisar de senaste åren, så att det finns ett uppdämt behov. Inflationen som slagit till gör att kläder blivit dyrare – man drar in på de kostnader man kan. Begagnade kläder är ofta i väldigt gott skick och man handlar till ett mycket bättre pris. Det handlar förstås även om miljömedvetenhet, säger Johanna Lövmar, volontär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet