• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Mannen skulle utvisas till Jordanien med flyg. Planet på bilden är dock inte kopplat till händelsen. Foto: TT

Kriminalvården och utvisad 37-åring anmäler varandra

Den 37-årige mannen och Kriminalvården har anmält varandra efter det misslyckade utvisningsförsöket till Jordanien. Mannen hävdar att han blev slagen med batong.
– Jag sa till dem att jag kan inte frivilligt bestämma mig för att gå med på att lämna mina barn, säger han.

Det var i tisdags som den 37-årige mannen omhändertogs av polis för att utvisas till Jordanien. När det specialchartrade planet anlände till Jordanien tvingades mannen av oklar anledning återvända till Sverige med samma plan.

LÄS MER: Tvångsutvisad man fick flygas tillbaka till Sverige

Mannens kontaktperson i Sverige har anmält Kriminalvården till polisen, och menar att han blivit utsatt för övervåld. Bilder visar ett stort antal blåmärken på mannens bål, rygg, armar och ben. Kriminalvården har i sin tur anmält mannen för hot mot tjänsteman.

Vill inte kommentera

Kriminalvården vill inte kommentera ärendet med hänvisning till den pågående polisutredningen, men menar att de har befogenhet att använda fysiska tvångsmetoder vid behov.

– Jag kan inte kommentera fallet då händelsen är polisanmäld. Vi vill inte föregå någon polisutredning. I allmänhet kan jag säga att vi ofta utför resor med personer som är tvångsutvisade och inte vill åka – det är då vi blir inkallade, eftersom vi har befogenhet att utföra dessa resor. Vi får använda fysiska tvångsmedel och handbojor om personen gör motstånd, och i de här fallen kan blåmärken uppstå, säger Claes Nöjd på Kriminalvårdens transporttjänst.

Lämnade inte frivilligt

Den 37-årige mannen säger till SVT Nyheter Uppsala att han inte slagit någon, men att han själv blev slagen med batong utanför flygplanet. Han hävdar att en av väktarna nästan satt på honom så att han inte kunde andas och sade: ”Du kan drömma om att träffa dina barn”.

– När den jordanska polisen såg mig och såg alla mina blåmärken och hur jag såg ut i ansiktet, vägrade de ta emot mig och skickades jag tillbaka till Sverige, säger han.

LÄS MER: Så mycket kostade misslyckade utvisningsförsöket

Mannen hävdar att han sagt till Kriminalvården att han inte frivilligt skulle lämna Sverige.

– Jag sa till dem att jag kan inte frivilligt bestämma mig för att gå med på att lämna mina barn och bara gå. Om det är viktigt att jag reser (utvisas) ge mig medicin som söver mig och sedan kan ni slänga mig till Jordanien. Men jag vill inte resa och bara lämna mina barn bakom mig. Det skulle göra så ont i mitt hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer