Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Det får stå för dem”, säger häkteschefen Pernilla Vikström om att RFSL Uppsala förbjuder Kriminalvården från att delta i Pride-firandet. Foto: Maria Loewen/SVT

Kriminalvården portas – får inte gå Pridetåget i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uniformerade poliser och kriminalvårdare får inte vara med under Uppsala Pride. Anledningen är att myndigheterna verkställer Migrationsverkets utvisningsbeslut gentemot bland andra hbtqi-personer.

Vid olika firanden av Pride runt om i landet syns uniformerade kriminalvårdare – men det kommer inte att ske i Uppsala den 16 september, vilket UNT har rapporterat om.

– Vi blir besvikna för vi är några kollegor hade gärna företrätt Kriminalvården. Men vi respekterar förstås RFSL:s beslut, även om vi inte förstår det, säger Fredrik Düricher, kriminalvårdare på häktet i Uppsala.

RFSL Uppsala har sedan flera år haft som policy att partipolitik, vinstintressen, religiöst vinklade budskap och polis inte är tillåtet under Pride – nu förbjuds även kriminalvården då man anser att myndigheten kopplas till den senare.

Utvisningar orsaken

Till SVT skriver RFSL Uppsalas ordförande Ceres Haglund att organisationen ”vet att en betydande andel av våra besökare inte är bekväma med polisen av olika anledningar”.

Orsaken till att även Kriminalvården förbjuds att delta i uniform motiveras med att myndigheten tillsammans med polisen verkställer utvisningsbeslut gentemot bland andra hbtqia+-personer.

”Polisen och Kriminalvården är därför kopplade till stark ångest för våra deltagare, även de som inte fått avslag än”, skriver Ceres Haglund.

Ni arbetar för inkludering – är inte detta att exkludera personer?

”Vi exkluderar inga privatpersoner och deras medarbetare är välkomna precis som alla andra, vilket vi även har berättat för Kriminalvården”.

I klippet ovan: Häkteschefen Pernilla Vikström om att kriminalvården inte tillåts delta på Uppsala Pride.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.