Uppsala universitet. Foto: SVT

Kriminella har bokat flygbiljetter via Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ta sig in Uppsala universitets bokningssystem för resor har kriminella bokat internationella resor. Nu senast handlar det om en resa mellan Malta och Istanbul. Tidigare har det rört sig om flera fall av smuggling av både människor, vapen och droger, enligt universitetets resesamordnare.  

Kriminella har fått tag i koder, mejladresser, telefonnummer och liknande och genom dessa lyckats boka biljetter utomlands i Uppsala universitetsanställdas namn. Nyligen lyckades någon resa mellan Malta och Istanbul men returresan stoppades när universitet upptäckte brottet.  

– Jag tycker att det är allvarligt och iskallt beräknande gjort, säger Marie Engegard, resesamordnare vid Uppsala universitet. 

Smuggling av människor och vapen

Hon har vid två andra tillfällen varit med om liknande händelser och då har det lett till allvarliga brott.   

– Vi vet att det flera gånger skett smuggling av människor, vapen och droger som har skett med hjälp av biljetter beställda i universitets namn. Men nu var det flera år sedan detta hände.   

Universitet har polisanmält den senaste händelsen och utökar nu sin säkerhet. 

”Mycket skickliga”

Men hur kan ni inte ha ett säkrare system? 

– Vi är en stor arbetsplats och kan inte kontrollera vad alla medarbetare lämnar ifrån sig för information. Vi uppmanar medarbetare att se över vilken typ av information som ligger publikt och har nu låst vissa fält i bokningssystem och infört mer säkerhetsåtgärder. 

Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen känner inte till problemet med att kriminella beställt resor via universitetets system.

– Men de som ägnar sig åt det här är i regel mycket skickliga på att utnyttja de svagheter som finns, och jag tror att fler än universitetet är drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.