Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff om coronaläget.

Tegnell pekar ut Uppsala: ”Snabb uppgång av smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade ökar väldigt snabbt, de inlagda på sjukhus ökar snabbt – och vi har återigen en samhällsspridning i Uppsala län.

– Alla tecken pekar åt fel håll, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Det ser oroväckande ut. Dels ökar antalet som testar sig positivt väldigt snabbt. Vi har senaste veckan över 200 fall, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Minst lika oroväckande är att antalet inlagda på sjukhuset ökar så snabbt. Vi är nu uppe i över 20. Alla tecken pekar åt fel håll nu.

Coronaviruset i Uppsala

Sex procent av de som provtar sig visar sig positiva. Bland unga vuxna, vilket i Uppsala företrädesvis tros vara studenter, är runt tio procent av de provtagna positiva.

Stängningstid för restauranger diskuteras

En rad olika extrainkallade möten hålls nu på olika nivåer och mellan olika funktioner. Folkhälsomyndigheten är också inkopplade.

– Jag pratade med Anders Tegnell i dag och han ser att det är universitetsstäderna som kommer tillbaka nu och det kan vara läge att göra något gemensamt. En av sakerna som diskuteras är om det skulle vara verkningsfullt att ha en sistatid för restaurangerna att hålla öppet, säger Johan Nöjd.

Anders Tegnell pekade på tisdagens pressträff ut studentfester som ett problem.

– Det är rätt mycket studentfester på gång och på rätt många av dem ser vi en ganska stor spridning, sa han.

Utbrottet på juristprogrammet på Uppsala universitet har samtidigt vuxit från 10 smittade till ett 15-tal.

Video: Så minskar du risken att smittas av corona:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet