Antalet personer som testat positivt för covid-19 ökar i Uppsala län. Bilden är från provtagningstältet vid Kungsgärdet i somras. Foto: SVT

Coronasmittan ökar i Uppsala län: ”Oroande utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har antalet covid-19-fall ökat i länet. Allt fler testas positivt, och fler vårdas för covid-19 på Akademiska sjukhuset.

– Vi är oroade över utvecklingen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

På onsdagen bekräftades 34 nya fall av covid-19 bland dem som provtagits det senaste dygnet.

– Vi har förberett oss på att det kan komma en andra våg under hösten och det vi ser nu kan vara början. Nu gäller det att vi alla är på tårna och gör allt vi kan för att stoppa smittan, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

3,5 procent av dem som testats den senaste veckan har haft covid-19, jämfört med 1,1 procent när andelen var som lägst i somras. Även antalet patienter som vårdas på sjukhus har ökat. På onsdagen vårdades 17 personer med coronasmitta på Akademiska, varav tre på IVA och åtta på infektionsavdelningen.

Ska inte handla om kluster

Smittskyddsenheten har inte kunnat se några gemensamma miljöer för de som blivit sjuka. I enstaka fall har det handlat om två eller tre personer på samma arbetsplats, men ingen koppling har gjorts till större evenemang.

– De största klustren vi har haft är att alla fyra i en familj har varit sjuka, säger Johan Hedlund på smittskyddsenheten.

Teorin: Barn smittar sina föräldrar

En teori som smittskyddet arbetar med men som inte bekräftats är att barn smittar varandra och sedan sina föräldrar.

– Vi ser att vi för ett par veckor hade en stor spridning bland studenter och i gruppen 20-30 år. Den har gått tillbaka och istället är det nu en bredare ökning i flera åldersgrupper, säger Johan Hedlund på Smittskyddsenheten i Uppsala.

Region Uppsala kommer på grund av den ökade smittspridningen fortsatt att ha besöksförbud på vårdverksamheter.

Vad tror du om att öppna äldreboendena imorgon?

– Naturligtvis blir risken högre ju fler personer man träffar, men samtidigt så har vi idag en helt annan kunskap och en helt annan organisation ute på äldreboendena som kan möta det här, säger Johan Hedlund.

Han säger också att restriktionerna kan behöva återinföras.

– Ibland blir det två steg framåt och ett steg bakåt.

Hör överläkaren på centralintensiven om andra vågen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaviruset: "En andra våg lär komma till Uppsala"

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet