Avdelningschefen Karin Fischer Liddle fick slå sönder coronapiñatan som tillverkats av en i personalen, och som innehöll godis. Foto: Akademiska sjukhuset

Provtagningstältet togs ned – firades med coronapiñata

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår efter att provtagningstältet utanför infektionsmottagningen sattes upp, togs det ned. Händelsen markerades med en fotoutställning – och med en coronaliknande piñata.

– Vi önskar att vi kunde slå sönder coviden på samma sätt som piñatan, säger Karin Fischer Liddle, avdelningschef för infektionsmottagningen.

Det var för att kunna provta fler patienter som provtagningstältet restes utanför Akademiska sjukhusets infektionsmottagning i slutet av februari. På måndagen, ett halvår senare, togs tältet ned.

– Coronapandemin är på inga sätt över men vi har nu nya rutiner och förbättrade arbetssätt. Vi har inget behov av tältet längre och vi kände att vi gör ett avstamp här, Karin Fischer Liddle, avdelningschef för infektionsmottagningen och infektionsavdelningen.

Coronaviruset i Uppsala

Under eftermiddagen kunde personal från infektionsavdelningen besöka tältet för att ta del av en fotoutställning med bilder från arbetet under det halvår som gått. Och så skedde en symbolisk sönderslagning av coronaviruset.

– Piñatan var mer en rolig grej. Vi fortsätter att jobba hårt men önskar att vi kunde slå sönder coviden på samma sätt som piñatan.

Karin Fischer Liddle betonar att hon är tacksam för all hjälp man fått under det halvår som gått, och till alla som bemannat provtagningstältet. Region Uppsala har samtidigt lämnat stabsläget, den särskilda beredskap och beslutsordning man befunnit sig i sedan coronapandemin nådde länet.

Provtagning

Från den 29 februari har man använt provtagningstältet för att coronatesta patienter i Region Uppsala.

Sedan den 18 juni har man kunnat boka tid för provtagning via 1177.se och får då besöka Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Lasarettet i Enköping, Östhammars vårdcentrum eller Tierps vårdcemtrum.

Sedan den 27 augusti kan även barn från årskurs 4 och uppåt boka provtagning. Innan dess var åldersgränsen 16 år.

Här hittar du mer om hur du bokar tid för provtagning av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet