Jonas Segersam (KD) oppositionsråd. Foto: SVT

Kristdemokraterna satsar minst på de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Uppsala vill lägga minst pengar i budgeten på äldreomsorgen, trots att man vill vara ett parti för de äldre. Det visar en jämförelse som SVT gjort av alla partierna.

Kristdemokraterna vill gärna vara ett parti för de äldre, och talar gärna om satsningar på en äldreboendegaranti. Men det speglas inte i partiets förslag till budget för Uppsala kommun. KD vill visserligen öka äldrenämndens budget från 1,708 miljarder till 1,753 miljarder. Men det är minst av alla partier. KD vill lägga nästan 40 miljoner mindre än den styrande rödgröna majoriteten på äldreomsorgen.

– Ja, det är ju väldigt förvånande för de har ju ett ganska högt tonläge om allt de vill göra på äldresidan och alla satsningar de vill göra, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala med ansvar för äldrefrågor.

Men Kristdemokraternas oppositionsråd försvarar ändå partiets äldrepolitik.

– Jag tycker ju att det inte bara handlar om pengar. Majoriteten (S, V, MP red.anm) häller pengar i verksamheten man man måste också se på innehållet och på ledarskapet. Där har vi haft ett stort problem i äldreförvaltningen med en chefskarusell och en otydlighet i den stora omorganisationen. Att införa heltid som norm har också kostat jättemycket, så det handlar inte bara om pengar, säger Jonas Segersam (KD).

Alla satsar mer men KD minst

Moderaterna och Liberalerna vill också satsa mindre än de rödgröna partierna (21 resp 18 miljoner mindre). Centerpartiet (+2 milj) och Feministiskt initiativ vill satsa ungefär lika mycket. (-2 milj), medan Sverigedemokraterna hamnar mittemellan. (-11 milj). Att Kristdemokraterna utmärker sig får kritik av den styrande majoriteten.

– Det är ju uppenbart att de prioriterar att sänka skatten med 150 miljoner. De prioriterar inte att förbättra äldreomsorgen, bygga fler äldreboenden eller förbättra för de äldre i Uppsala. Inte när det kommer till att lägga pengar i alla fall, säger Erik Pelling (S).

– Vi ser en utgiftsexplosion från majoriteten med 6,6 procents kostnadsökningar. Vi har i vår budget en nettokostnadsökning på 4,6 procent så det är en ganska expansiv budget. Så jämfört med förra året så är det ändå en uppskrivning med tre procent för äldreområdet, säger Jonas Segersam (KD).

Räknade fel på 40 miljoner

Oppositionen vill sänka skatten med 30 öre så det är ett skäl till att den rödgröna majoriteten har mer pengar att fördela. I tisdags klubbade kommunfullmäktige majoritetens budget, så KD:s förslag blir inte verklighet. Men det kan ge en fingervisning inför det kommande valet. Då kommer de borgerliga partierna gå till val med en samordnad budget. Till sitt försvar säger Kristdemokraterna också att man i sin budget har ett större överskott än de andra allianspartierna och att det därför finns mer pengar att lägga till på de äldre om det behövs. Jonas Segersam medger att det inte ser bra ut att KD nu lägger minst pengar på de äldre men säger att det handlar om en felräkning.

– Nu sitter vi inte i majoritet. Då måste man göra väl avvägda budgetar där man också har hela förvaltningen som stöd. Vi måste göra det här själva, och då kan det bli fel, säger han.

Här i länken nedan hittar du en komplett jämförelse av partiernas budgetar för 2018-2020.

(öppnas som en pdf)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.