Fredrik Ahlstedt (M) i Uppsala vill spara på fritidsgårdar Foto: TT/SVT

M satsar lite på idrott och kultur

Publicerad

Moderaterna vill satsa minst av de stora partierna på kultur och fritid i nästa års budget. Det visar en jämförelse som SVT gjort av alla partierna i Uppsala. Det handlar bland annat om mindre pengar till fritidsgårdar.

Idrott för barn och elit, teater och fritidsgårdar. Det kostar kommunen drygt en halv miljard om året. Men hur mycket partierna vill satsa skiljer sig åt. Moderaterna vill satsa minst av de stora partierna på kultur och fritid, bara Sverigedemokraterna vill lägga mindre.

– Vi gör den minsta ökningen men det beror på att vi vill prioritera kärnområdena skola och äldreomsorg, säger Fredrik Ahlstedt (M), oppositionsråd i Uppsala.

M och SD i botten på satsningar på kultur och fritid.

Alliansbudget att vänta

Den rödgröna majoritetens budget har just klubbats, så Moderaternas budgetförslag blir inte verklighet nu. Men hur det största oppositionspartiet ställer sig till satsningar på kultur och fritid kan ge en fingervisning inför valet nästa år då de borgerliga partierna ska lägga fram en gemensam budget. Moderaterna menar att skillnaderna ändå är små.

– Det handlar om ett antal miljoner, men vi ser att vi behöver prioritera lite hårdare på kultur och fritidsområdet. Vi lägger inte lika mycket på kulturskola och satsningen på fritidsgårdar.

– Vi tycker att vi ska satsa på de vi har och inte på några nya. Vi tror också att en del investeringar på fritids- och idrottssidan faktiskt kan vänta lite, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Vad då?

– Vi har inte pekat ut något särskilt men det finns en del saker man kan vänta med tror vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.