Kritik mot äldreboendet – ”Sjuksköterskorna mår inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Det var under juli månad som en sjuksköterska vid äldreboendet Karl-Johansgården i Uppsala fick ta hand om 98 boende helt själv. Nu riktar Vårdförbundet kritik mot arbetsplatsen.

Tre dagar under juli månad fick en sjuksköterska ta hand om 98 boende. Detta efter att en annan anställd sjukskrev sig. Flera sjuksköterskor hade tidigare vänt sig till Vårdförbundet i Uppsala på grund av en ”ansträngd arbetssituation” och nu riktar förbundet kritik mot arbetsgivaren.

– Sjuksköterskorna mår inte bra. De är för få och de har det väldigt stressigt, säger Emanuel Pettersson, ledamot i Vårdförbundet Uppsala.

”Svårt att hitta sjuksköterskor”

Det är kommunen som bedriver äldreboendet. Ansvariga här är medvetna om situationen och berättar att man arbetar med att förbättra situationen.

– Vi försöker hitta fler sjuksköterskor, men det är svårt. När den här situationen uppstod så försökte vi med bemanningsföretag och liknande, men det fanns ingen som kunde hjälpa oss, säger Carina Juhlin, förvaltningsdirektör för äldreförvaltningen i Uppsala.

Foto: SVT/David Forsell

Anmälts till Arbetsmiljöverket

Nu har arbetssituationen på äldreboendet anmälts till Arbetsmiljöverket av Vårdförbundet.

– Vi anser att det inte är en hållbar situation och att något måste göras, säger Emanuel Pettersson.

Arbetsmiljöverket har beslutat för att inspektera arbetsplatsen och se vilka åtgärder som måste till för att förbättra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.