I klippet hör du mer om Socialstyrelsens resonemang kring screening av cystisk fibros samt vilka risker barnläkaren Christina Krantz ser om sjukdomen inte upptäcks i tid. Foto: TT

Kritik mot Socialstyrelsen – efter nej till screening av cystisk fibros

Publicerad

Trots risk för feldiagnoser och svårt lidande hos barn som drabbas av cystisk fibros ser Socialstyrelsen inte ett behov av att införa nyföddhetsscreening för sjukdomen.

– Det är ytterst olyckligt att de har kommit till den rekommendationen, säger Christina Krantz, specialistläkare på Akademiska barnsjukhuset.

I Sverige föds omkring 20 barn med obotliga sjukdomen cyskis fibros varje år. Det är en ärftlig sjukdom som drabbar de slemproducerande organen, till exempel lungor och bukspottskörtel.

–  Om man får diagnosen för sent kan det innebära att barnen redan har ett sämre nutritionsläge, sämre vikt, brist på viktiga vitaminer och fettsyror som tar en tid att återhämta till normalnivå, säger Christina Krantz, specialistläkare på Akademiska barnsjukhuset.

Inte tillräckligt tydliga positiva effekter

Flera andra europeiska länder är har ett screeningsprogram för sjukdomen men enligt Socialstyrelsen finns det inte tillräckligt stöd i Sverige för att screeningen skulle ha tydliga positiva effekter på sjukdomen.

– Just nu har Socialstyrelsen skickat förslag på att de kommer att säga nej. Den rekommendation som vi tagit fram finns ute på remiss och det finns möjlighet att lämna synpunkter på den fram till den 24 september, säger Mattias Fredricson, enhetschef på enheten nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen.

Detta är cystisk fibros

Cystisk fibros är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen. Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.